Site sponsorizat de

PID induse medicamentos

Există o serie de medicamente care se folosesc pe scară largă pentru tratamentul unor boli cronice, și care pot genera la unii pacienți, după luni sau ani de utilizare, o pneumopatie interstițială difuză. Nu se cunosc cauzele pentru care la acești pacienți medicamentele determină această afectare pulmonară, când la majoritatea pacienților care le folosesc nu dau astfel de efecte adverse.

Printre medicamentele incriminate se numără:

  • Amiodarona (folosită de pacienți cu aritmii cardiace)
  • Nitrofurantoin (folosit pentru tratamentul pe termen lung al infecțiilor urinare recurente)
  • Metotrexat (folosit în tratamentul artritei reumatoide)
  • Ciclofosfamida (folosită ca imunosupresor în bolile de sistem)
  • Citostatice folosite în tratamentul cancerului.

PID apare prin mecanism toxic.

Simptomele sunt similare altor PID: dispnee ce apare la efort, tuse seacă. Pe radiografie apar opacități pe ambii plămâni, fără să aibă un aspect specific. Nici tomografia computerizată sau lavajul bronhoalveolar nu aduc informații caracteristice afectării medicamentoase. Prin urmare, e foarte important să relatați medicului pneumolog despre toate medicamentele pe care le folosiți.

Tratamentul constă în oprirea medicamentului incriminat, ceea ce de cele mai multe ori este suficient pentru vindecarea bolii. Uneori este necesar și un tratament de 1-3 luni cu corticoizi pe cale orală.

Alte pneumopatii interstițiale difuze:

Pneumonita de hipersensibilitate (PH)

Pneumonita de hipersensibilitate (PH) este o reacție alergică a plămânilor față de particule inhalate, manifestată printr-o inflamație difuză a parenchimului pulmonar.
mai multe detalii

PID induse medicamentos

Există o serie de medicamente care se folosesc pe scară largă pentru tratamentul unor boli cronice, și care pot genera la unii pacienți, după luni sau ani de utilizare, o pneumopatie interstițială difuză.
mai multe detalii

Afectarea pulmonară în cadrul bolilor de sistem

Bolile de sistem sunt maladii complexe, de cele mai multe ori de cauză necunoscută, caracterizate prin apariția de anticorpi îndreptați împotriva propriilor structuri din corp. Aceștia creează reacții antigen-anticorp în diferite organe.
mai multe detalii

Proteinoza alveolară

Proteinoza alveolară este o boală rară, de cauză necunoscută, caracterizată prin umplerea alveolelor pulmonare cu un fluid lăptos cu conținut ridicat de lipoproteine. Boala poate apărea la orice vârstă.
mai multe detalii

Histiocitoza X

Histiocitoza X este o boală foarte rară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi cu aer în plămâni. Boala este de cauză necunoscută, dar asociată cu fumatul.
mai multe detalii

Limfangioleiomiomatoza

Limfangioleiomiomatoza este o boală rară, de cauză necunoscută, ce afectează femei de vârstă fertilă. Se manifestă prin apariția de multiple chiste cu aer în structura plămânului.
mai multe detalii

Contact

Șos. Viilor 90, sector 5,
cod 050159, București

tel./fax:
021.335.69.10
email: office@regis.ro

 

Asteptam opiniile si sugestiile dumneavoastra in legatura cu structura si functionalitatea acestui site la office@regis.ro sau irina.strambu@marius-nasta.ro
PID pentru medici
Ghid de diagnostic al PID
Algoritm de diagnostic PID
Sarcoidoza
Noutati
PID pentru pacienti
Pneumopatii Interstitiale Difuze
Oxigeno terapia pe termen lungs
Transplantul pulmonar
Grupuri de pacienti
Intrebari frecvente