Site sponsorizat de

Proteinoza alveolară

Ce este?

Este o boală rară, de cauză necunoscută, caracterizată prin umplerea alveolelor pulmonare cu un fluid lăptos cu conținut ridicat de lipoproteine. Boala poate apărea la orice vârstă.

Cum se manifestă?

Simptomele sunt comune cu celelalte PID: lipsă de aer ce apare la efort și se agravează progresiv, tuse seacă. La unii pacienți simptomele se agravează foarte lent, la alții mai rapid, conducând și la insuficiență respiratorie (scăderea oxigenului în sânge).

Cum se pune diagnosticul?

Tomografia computerizată cu înaltă rezoluție a plămânilor relevă modificări foarte sugestive: opacități bilaterale cu aspect de “sticlă mată” descrise ca “crazy pavement”. Bronhoscopia cu lavaj bronhoalveolar este foarte sugestivă: lichidul de lavaj bronhoalveolar aspirat din plămâni are un aspect opalescent similar laptelui, iar la microscop se identifică corpuscului PAS pozitivi.

Care este tratamentul?

Corticoizii pe cale orală nu sunt eficienți în proteinoza alveolară, putând aduce doar efecte adverse. Nu se cunosc alte medicamente eficiente. Pentru cazurile severe se practică lavajul pulmonar total. Această procedură se poate face doar în spital, cu anestezie generală. Pacientul este intubat selectiv, cu un tub special care permite vetilația într-un singur plămân, în timp de în celălat plămân se introduc fragmentat cantități mari de ser fiziologic care apoi se aspiră. Inițial, lichidul de lavaj rezultat este foarte alb și opac, și se clarifică pe măsură ce se desfășoară procedura. Rezultatul este spectaculos, cu ameliorarea evidentă a radiografiei pe partea plămânului lavat și cu ameliorarea semnificativă a simptomelor. Procedura se poate repeta după un timp (zile-săptămâni) și în celălat plămân. Rezultatul favorabil al procedurii se poate menține perioade lungi, ani de zile, unii pacienți având nevoie de un singur astfel de lavaj în viață. Alteori, procedura trebuie repetată datorită reapariției fluidului care umple alveolele pulmonare.

Aceasta procedură se practică la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” București, Serviciul de Terapie Intensivă, dr. Radu Stoica.

Pacienții cu afectare ușoară și cu progresie lentă a bolii pot avea o evoluție bună pe termen lung, dar pot avea nevoie de oxigenoterapie la domiciliu când boala avansează.

Alte pneumopatii interstițiale difuze:

Pneumonita de hipersensibilitate (PH)

Pneumonita de hipersensibilitate (PH) este o reacție alergică a plămânilor față de particule inhalate, manifestată printr-o inflamație difuză a parenchimului pulmonar.
mai multe detalii

PID induse medicamentos

Există o serie de medicamente care se folosesc pe scară largă pentru tratamentul unor boli cronice, și care pot genera la unii pacienți, după luni sau ani de utilizare, o pneumopatie interstițială difuză.
mai multe detalii

Afectarea pulmonară în cadrul bolilor de sistem

Bolile de sistem sunt maladii complexe, de cele mai multe ori de cauză necunoscută, caracterizate prin apariția de anticorpi îndreptați împotriva propriilor structuri din corp. Aceștia creează reacții antigen-anticorp în diferite organe.
mai multe detalii

Proteinoza alveolară

Proteinoza alveolară este o boală rară, de cauză necunoscută, caracterizată prin umplerea alveolelor pulmonare cu un fluid lăptos cu conținut ridicat de lipoproteine. Boala poate apărea la orice vârstă.
mai multe detalii

Histiocitoza X

Histiocitoza X este o boală foarte rară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi cu aer în plămâni. Boala este de cauză necunoscută, dar asociată cu fumatul.
mai multe detalii

Limfangioleiomiomatoza

Limfangioleiomiomatoza este o boală rară, de cauză necunoscută, ce afectează femei de vârstă fertilă. Se manifestă prin apariția de multiple chiste cu aer în structura plămânului.
mai multe detalii

Contact

Șos. Viilor 90, sector 5,
cod 050159, București

tel./fax:
021.335.69.10
email: office@regis.ro

 

Asteptam opiniile si sugestiile dumneavoastra in legatura cu structura si functionalitatea acestui site la office@regis.ro sau irina.strambu@marius-nasta.ro
PID pentru medici
Ghid de diagnostic al PID
Algoritm de diagnostic PID
Sarcoidoza
Noutati
PID pentru pacienti
Pneumopatii Interstitiale Difuze
Oxigeno terapia pe termen lungs
Transplantul pulmonar
Grupuri de pacienti
Intrebari frecvente